Over private lease, BKR en hypotheek

Over private lease, BKR en hypotheek

Hoewel een private Leasecontract geen lening is, kan het soms wel gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je hypotheek. Hoe zit het daar precies mee? Dat leggen we je graag uit.

Meer weten

Hoe zit het met private lease en BKR registratie?

De gegevens uit het private leasecontract worden geregistreerd bij het BKR. Dit gebeurt onder de code OA (Operational Autolease). Het gevolg is in het kort dat een private lease auto invloed heeft op de maximale hypotheek die je kunt lenen. Veel mensen komen hier pas achter op het moment dat ze een hypotheek willen afsluiten. Helaas word je door veel leasemaatschappijen hier niet actief op gewezen bij het aangaan van een private leasecontract. Bij Renault Private Lease zijn we graag transparant en helpen we je graag op weg naar de beste deal. Eentje waar je op de lange termijn ook blij mee bent.

Wat is de impact van private lease op je hypotheek?

Private Lease is dan misschien geen lening, maar wel een langlopende verplichting. Daarom wordt ook een Private Lease contract geregistreerd bij het BKR. Sinds 1 april 2022 wordt 100% van de totale leasesom geregistreerd bij het BKR. Waar het hiervoor slechts ging om het financiële deel en er 65% van de totale leasesom geregistreerd, wordt tegenwoordig ook het servicedeel (voor belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen) meegerekend. Het gevolg hiervan is dat het totale hypotheekbedrag wat je kunt lenen vaak een stuk lager uitvalt. Dat is iets waar je van tevoren dus goed over na moet denken. 

Rekenvoorbeeld

Stel je gaat een private leasecontract aan voor een nieuwe Renault Clio en betaalt daarvoor €59 per maand met een looptijd van 60 maanden. Dan wordt er in totaal een bedrag van € 21.540 geregistreerd bij het BKR. Je kunt aan de hand van diverse hypotheek berekeningstools voor jouw situatie uitrekenen wat de exacte invloed is op de maximale hypotheek. 

Moet ik een private lease contract aangaan als ik een huis wil kopen?

Private lease heeft invloed op een nieuwe hypotheeklening, niet op een bestaande. De volgorde waarin je bepaalde keuzes maakt is dus erg belangrijk. Wil je zowel graag een auto private leasen, als een huis kopen? Dan is het financieel verstandiger om eerst een huis te kopen en daarna een private leasecontract aan te gaan. Ben je, om wat voor reden dan ook, toch van plan om tijdens de looptijd van het contract een huis te kopen? Bedenk dan dat het leasecontract van invloed is op je leenbedrag.

Waarom Renault Private Lease?

Nieuwe auto rijden voor een vast all-in maandbedrag
Stel jouw geheel nieuwe auto naar keuze samen. En dat voor een vast, laag bedrag per maand.
Als je privé bij ons leaset, krijg je onderhoud bij officiële Renault-garages. Onze experts houden je auto in topvorm. Van APK tot winterbanden, klein onderhoud tot grote reparaties. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Dat geldt ook voor verzekering en wegenbelasting.
Ga je een private lease contract aan met Renault dan is pechhulp in Europa inbegrepen. Zo ga jij altijd met een gerust hart de weg op.
Ook inbegrepen is een schadeverzekering voor inzittenden. Jij en je passagiers zijn verzekerd tegen schade aan vervoerde spullen en tegen schade als gevolg van letsel of overlijden bij een aanrijding.
Zeg jouw private lease contract kosteloos op bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of inkomstenverlies.
Wil je een andere Renault rijden? Geen probleem! Na de leaseperiode lever je de leaseauto gewoon weer in en ga je gemakkelijk voor een ander zuinig model naar keuze.